اولین قدم پس از خرید ماشین رویایی تان، مراقبت از آن است تا درخشش روز اول خود را حفظ کند. البته مراقبت از رنگ و حفظ درخشش خودرو در شرایط مختلف آب و هوایی کار آسانی نیست. در صورتی که مراقبت از رنگ بدنه خودرو انجام نشود، رنگ خودروی شما به زودی دچار فرسایش شده و درخشش خود را از دست خواهد داد.
واکس خودرو بعنوان یکی از مراحل ضروری در اقدامات مراقبتی خودرو، علاوه بر ظاهر جذاب و براقی که به ماشین می دهد، از رنگ بدنه در برابر آسیب های محیطی نیز محافظت می کند. واکس ها می توانند خط و خش های بسیار کوچک، محو شدگی و خوردگی های سطحی را پوشش دهند. در واقع واکس تمام شکاف های ناشی از خط و خش های موجود بر روی کیلرکت را پر می کند تا سطح را به صاف ترین حالت ممکن برساند.
واکس، هیدروکربنی است که در دمای اتاق سفت و سخت بوده و به "جامد چکش خوار" مشهور است و قسمت دشوار کار این است که امکان پخش کردن ماده سخت روی سطح رنگ وجود ندارد. به منظور شکل پذیر نمودن واکس، آن را با حلال ها و روان کننده ها ترکیب می کنند. این روان کننده ها می توانند دارای انواع مختلفی باشند که در نتیجه عملکرد واکس را تحت تاثیر خود قرار می دهند. در واقع ادعای آگهی های بازرگانی با محتوای "100% واکس کارناوبا" صرفا جهت تبلیغات بوده و حقیقت ندارد. زیرا واکس کارناوبای خالص و تصفیه شده به این صورت است که در تصویر مشاهده می کنید:
واکس پوششی است که یک لایه محافظ بین رنگ خودرو و دنیای بیرون ایجاد می کند تا از آن در برابر عوامل مخرب محیطی مانند اشعه فرابنفش، باران، لکه های آب، فضولات پرندگان و ... محافظت نماید. اجرای واکس یکی از بهترین راه حل ها برای آبگریز کردن سطح رنگ می باشد. واکس به اندازه ای در دفع آب موثر عمل می کند که شاید باور نکنید اما خودروی واکس شده را با استفاده از شلنگ آب می توان خشک کرد!! خشک کردن ماشین به این روش بسیار ایمن تر از خشک کردن توسط حوله است. زیرا احتمال آسیب را به صفر می رساند. برای مطالعه بیشتر در این زمینه به بلاگ "ماشینت رو با آب خشک کن!" در سایت ایران دیتیل مراجعه نمایید.
2 نوع واکس خودرو وجود دارد: طبیعی و مصنوعی
واکس طبیعی
از معروف ترین واکس های طبیعی، واکس کارناوبا می باشد که از برگ درخت نخل در برزیل تهیه می شود. واکس کارناوبا به دلیل محافظت بالا و درخشندگی فوق العاده ای که ایجاد می کند، دارای طرفداران زیادی در سراسر دنیا به ویژه در میان دوستداران خودروهای کلاسیک با رنگ تیره است. تنها نقطه ضعف واکس کارناوبا این است که هر چند ماه یکبار نیاز به تجدید دارد.
واکس مصنوعی
واکس های مصنوعی از جمله واکس های سیلیکونی از مواد شیمیایی ساخته شده اند که قابلیت پیوند با رنگ بدنه را دارند که محافظت و درخشندگی ایجاد شده توسط آنها بسته به شرایط آب و هوایی می تواند تا 1 سال ماندگاری داشته باشد. واکس های مصنوعی به دلیل ماندگاری و اجرای آسان و همچنین مقرون به صرفه بودنشان محبوبیت ویژه ای در میان دارندگان خودرو و دیتیلینگ کاران دارند.
به صورت کلی واکس های مخصوص ماشین از نظر فرم ظاهری در 3 نوع خمیری یا کاسه ای، مایع و اسپری تولید و روانه بازار می شوند.
مقایسه واکس های خمیری، مایع و اسپری
واکس های خمیری نسبت به مدل های دیگر دارای قدمت بیشتری هستند. این واکس ها محافظت بالاتری را ارائه داده و معمولا گرانتر از واکس مایع و اسپری واکس هستند.
واکس مایع متداول تر از شکل های دیگر واکس بوده و نسبت به واکس خمیری بافت نرم تری دارد. هرچند که ممکن است استفاده از آن به دلیل تمایل به خشک شدن سریع، چالش برانگیز باشد. واکس مایع به لطف وجود پلیمرهای مصنوعی در فرمول خود، تاثیری طولانی مدت از خود نشان می دهد.
اسپری های واکس اجرای بسیار آسان، سریع و دقیقی دارند اما دوام آنها کمتر از شکل های دیگر واکس است.
دو سوال که تا این قسمت ممکن است برای شما ایجاد شده باشد، عبارتند از:
- اجرای واکس در کدام مرحله از فرآیند دیتیلینگ خودرو قرار می گیرد؟ اجرای واکس، مرحله آخر در دیتیلینگ خودرو است. یعنی پس از شستشوی خودرو و مراحل اصلاح رنگ مانند اجرای پولیش. پوشش واکس در واقع آخرین لایه ای است که بر روی رنگ بدنه خودرو قرار می گیرد. توجه داشته باشید که در صورت انجام پولیش، تمام پوشش واکس شما از بین خواهد رفت.
- معمولا هر چند مدت یکبار باید از واکس استفاده کرد؟ این زمان بسته به تعداد دفعات و نحوه شستشو و شامپوهای مورد استفاده می تواند متفاوت باشد. اما معمولا توصیه می شود تجدید پوشش واکس حدود 3 بار در سال صورت گیرد.
واکس های رنگی
برخی از تولیدکنندگان محصولات مراقبت از خودرو، واکس های رنگی را روانه بازار ساخته اند. این واکس ها با استفاده از مواد افزودنی رنگی ساخته می شوند تا با رنگ های رایج خودرو مطابقت داشته باشند. در ابتدا سازندگان، طیف گسترده ای از رنگ ها را ارائه می کردند. اما در عمل یافتن رنگ واکسی که دقیقا با رنگ خودرو مطابقت داشته باشد، کار دشواری بود. به همین دلیل، بسیاری از آنها بر تولید واکس های مشکی و سفید متمرکز شدند، زیرا مطابقت آنها آسان تر است.
نحوه اجرای واکس
تمام مراحل اجرای واکس را دور از تابش مستقیم خورشید انجام دهید. خودرو را شسته و با حوله مایکروفایبر به طور کامل خشک کنید. با استفاده از یک پد کاربردی نرم مخصوص، واکس را با حرکات دایره ای روی سطح پخش کنید. برای راندمان بالاتر، این مرحله را می توانید توسط دستگاه پولیش و یک پد واکس نیز انجام دهید. بین 5 تا 10 دقیقه دست نگه دارید تا واکس خشک شود. در نظر گرفتن این زمان برای درخشندگی مطلوب ضروری است. حالا بدنه خودرو را با یک دستمال مایکروفایبر پاک کنید تا به سطحی کاملا صاف و یکدست برسید.
پوشش سرامیک
پوشش سرامیک یا نانو سرامیک یک پلیمر مایع است که حاوی کوارتز، سیلیس و دی اکسید سیلیکون بوده و از آن برای محافظت از رنگ بدنه خودرو استفاده می شود. تفاوت اصلی پوشش سرامیکی و واکس در این است که واکس روی سطح رنگ خودرو قرار گرفته و تمام پستی و بلندی ها را می پوشاند؛ در صورتی که پوشش نانو سرامیک به صورت شیمیایی با رنگ بدنه پیوند برقرار می کند. در نتیجه محافظتی که پوشش سرامیکی در برابر آب، باران اسیدی، گرما، اشعه یو وی، فضولات پرندگان و سایر آلاینده های محیطی و همچنین مواد شوینده از رنگ بدنه به عمل می آورد، بسیار قوی تر و ماندگارتر از واکس است.
نحوه اجرای سرامیک
ابتدا رنگ بدنه خودرو را با استفاده از خمیر کلی و در صورت نیاز پولیش کاری، صاف و یکدست و عاری از هر گونه آلودگی نمایید. سپس خودرو را شسته و کاملا خشک کنید. در این مرحله با استفاده از آماده ساز رنگ، سطح مورد نظر را آماده اجرای سرامیک نمایید. دستمال اجرای سرامیک را به دور پد کاربردی بپیچید. بطری حاوی سرامیک را به خوبی تکان داده و چند قطره از آن را بر روی دستمال بریزید. اجرای سرامیک را به صورت متقاطع از چپ به راست و از بالا به پایین در قطعات کوچک انجام دهید. زمان کشیدن دستمال برای مسطح و یکدست سازی سرامیک بسته به شرکت سازنده سرامیک، دما و رطوبت محل اجرای سرامیک، می تواند بسیار متفاوت باشد. برای اطلاع از زمان آن، به دستورالعمل سازنده مراجعه نمایید. پوشش سرامیکی در صورت اجرای صحیح می تواند برای سال ها از رنگ بدنه خودروی شما محافظت به عمل آورد.
پوشش سرامیکی بهتر است یا واکس؟
برای پاسخ به این سوال بیایید مزایا و معایب هر دو را بررسی کنیم.
مزایای واکس:
واکس سازگار با محیط زیست است و مقاومت بالایی در برابر آب، حرارت و اشعه های مضر خورشید از خود نشان می دهد. استفاده از آن مقرون به صرفه و اجرای آن آسان است. به گونه ای که خود صاحب خودرو می تواند شخصا این کار را بر عهده بگیرد.
معایب واکس:
واکس ها قابلیت حفظ درخشندگی را برای مدت 3 ماه تا حداکثر 1 سال فراهم ساخته و نیاز به تکرار منظم دارند.
مزایای پوشش سرامیکی:
سطح محافظت پوشش سرامیکی در برابر لکه های آب، باران اسیدی، اشعه فرابنفش و فضولات پرندگان در مقایسه با پوشش واکس، بیشتر بوده و ماندگاری برخی از آنها تا سالها دوام می آورد.
معایب پوشش سرامیکی:
اجرای پوشش سرامیکی فرآیندی زمان بر و پیچیده بوده و هزینه آن بیشتر از اجرای واکس است. همچنین اجرای سرامیک نیاز به تخصص داشته و توسط افراد حرفه ای صورت می گیرد. در صورت اجرای نادرست احتمال دارد ذرات ناخواسته زیر پوشش به دام بیفتند و به دلیل شفاف بودن پوشش سرامیک، می توانند به وضوح قابل مشاهده باشند. یا رگه هایی روی پوشش باقی بماند که قابل حذف کردن نباشد.
با این توضیحات اگر از ما سوال کنید که پوشش سرامیکی برای خودروی شما بهتر است یا واکس؟ پاسخ ما این است: بسته به هزینه ای که برای این کار کنار گذاشته اید و مدت زمانی که در نظر دارید از خودروی خود مراقبت کنید می توانید انتخاب کنید. برای خودروهای کلکسیونی و نمایشگاهی و ایجاد درخشندگی عمیق با هزینه کمتر، واکس بهترین گزینه است. اما اگر اولویت شما افزایش طول عمر پوشش محافظ خودرو برای کاربردهای روزانه است، پوشش سرامیکی را انتخاب کنید. پوشش های سرامیکی بسته به برند شرکت سازنده و نحوه اجرای آنها تا سالها از رنگ بدنه خودروی شما محافظت می نمایند؛ در صورتی که این مدت زمان در مورد پوشش واکس به نهایتا 8 هفته کاهش می یابد.
تنوع کاملی از واکس خودرو در فروشگاه اینترنتی ایران دیتیل در دسترس شما قرار دارند که در اینجا نمونه هایی از آنها را ملاحظه می فرمایید: